User Tools

Site Tools


hu:pantheon_desktop

Pantheon

Az openSUSE Wiki oldaláról (de meghagyva az eredetit, elkerülendő a félreértéseket)(but leaving the original text in order to avoid any misunderstanding):

A Pantheon héj az Elementary projekt fő asztali komponense. Mélyen integrálva van olyan alkalmazásokba, mint a Plank dokk, a Wingpanel felső panel, a Slingshot alkalmazás-indító és saját, a Mutteren alapuló Gala ablakkezelőjével érkezik.

A hagyományos összetevők helyettesíthetősége feláldozásra került a dizájn-filozófia érdekében, hogy korszerűsítse a felhasználói felületet egy globális esztétika és kulcsrakész tapasztalat alapján, amelyet a népszerű saját (tulajdonú, birtokú, szabadalmú) asztalok inspiráltak. Hogy ezt megtehesse, az Elementary projekt megerősítette a Gtk+ könyvtárakat saját kiterjesztéseivel a használhatóság és az egyedi dizájn számára. Saját program eszközök készletével is érkezik, amelyek mind hozzáadódnak a vizuális vezérfonalakhoz, mint a Scratch szövegjavító, a Pantheon fájlkereső/böngésző, a Midori világháló-böngésző, a Pantheon Terminal parancsértelmező (parancssor), a Maya asztali naptár, a e-mail-kliens Geary, csakúgy mint a Switchboard vezérlőpult. Leegyszerűsítendő az Elementary részére alkalmazás alkotásokat, létrehozásra került a (Granite) keretrendszer. A Vala az előnyben részesített programnyelv.”

“The Pantheon shell is the main desktop component of the Elementary project. It is deeply integrated with other applications like the dock called Plank, the top panel Wingpanel, application launcher Slingshot and comes with its own window manager Gala, which is based on Mutter.

The traditional substitutability of components is sacrificed by a design philosophy that streamlines the user interface for better global aesthetics and out-of-the-box experience inspired by popular proprietary desktops. To do that, the Elementary project enhances the Gtk+ libraries with its own extensions for improved usability and a unique design. It also comes with its own set of programs that all adhere to the visual guidelines like the text editor Scratch, the file browser Pantheon Files, the web browser Midori, the terminal emulator Pantheon Terminal, the desktop calendar Maya, the e-Mail client Geary, as well as the Switchboard control panel. To simplify application creation designed for Elementary, an application development framework (Granite) was created. The preferred programming language is Vala.”

Telepítés

A Pantheon biztosítja a Sparkynak, mint harmadik fél asztalt és a harmadik fél tárolói használatát, amelyek lehetővé teszik Önnek az asztal telepítését kétféleképpen:

1. Fresh install - a Sparky MinimalGUI/CLI ISO-képfájlok használatával. Futtassa a Minimal ISO-t, indítsa el a Sparky Fejlett Telepítőt és kövesse a telepítési folyamatot, amelyik lehetővé teszi Önnek körülbelül 20 asztalból egynek a telepítését, beleértve a Pantheont.

A Sparky 5 /Debian tesztelő „Buster” inkompatibilitás következtében ez az asztal eltávolításra került a Minimal ISO-kápfájlok listájáról.

2. Sparky APTus - az Asztal fül opciót nyújt arra, hogy lehetővé teszi Önnek körülbelül 20 asztalból egynek a telepítését, beleértve a Pantheont, létező asztala mellé.

Pantheon

Csomagszolgáltató

A Pantheon asztal-csomagokat és tárolókat gandalfn tartja karban és innen érhetők el: http://gandalfn.ovh/

hu/pantheon_desktop.txt · Last modified: 2021/05/04 15:26 (external edit)