User Tools

Site Tools


hu:synaptic

Synaptic

A Synaptic egy alkalmas grafikus előtét-program (front-end) a SparkyLinux csomagkezelő rendszereként. Vegyíti a jelölje-ki-és-kattintson egyszerűségét a grafikus felhasználói felületnek az apt-get parancssori eszköz erejével. Ön tud telepíteni, eltávolítani, konfigurálni, vagy korszerűsíteni (upgrade) szoftver csomagokat, böngészni, rendezni, és az elérhető szoftver csomagok listájában keresni, kezelni tárolókat, vagy a teljes rendszert korszerűsíteni (upgrade). Sorba tudja állítani azok végrehajtása előtt az akciók számát. A Synaptic tájékoztatni fogja Önt a függőségekről (az Ön által kiválasztott szoftvercsomag által igényelt kiegészítő csomagokról) továbbá a már az Ön rendszerére telepített más csomagokkal való ütközéseiről.

A Synaptic az összes Sparky kiadásban alapértelmezettként telepített.

Ha mégsem, telepítse a terminál emulátorral a következőképpen!

 sudo apt-get install synaptic

Tároló Konfigurálása

1. Nyissa meg! Synaptic (Alkalmazások (Applications) → Rendszereszközök (System Tools) → Synaptic Csomagkezelő)

2. Kattintson a Beállítások Menüre, és válassza a Tárolókat!

3. Állítsa be (Configure)!

A tárolólista változtatását követően vagy új/korszerűsített csomagok telepítése előtt MINDIG ALWAYS frissítse a csomaglistát az ”Újratöltés” Reload gombra kattintva!


Böngészés, Telepítés, Csomageltávolítás

Először – nyissa meg! Synaptic (Alkalmazások (Applications) → Rendszereszközök (System Tools) → Synaptic Csomagkezelő)

A Synaptic mutatni fogja Önnek az összes elérhető csomagot – és jelzi mindegyiknél, hogy telepített vagy nincs telepítve. Ön ekkor navigálni tud és meg tud találni csomagokat, ki tud jelölni telepíteni (vagy eltávolítani) kívánt csomagokat azok kijelölő dobozára kattintva (vagy a csomagon jobb egérgombbal kattintva), és majd a változások érvényesítéséhez kattintson az ”Alkalmaz” gombra!


Rendszerverzió frissítés (Upgrading)

A Synaptic opciót nyújt Önnek, hogy egy csomagként (vagy néhányként) vagy az összest tetszése szerint frissítse (upgrade). Teljes rendszerfrissítés készítéskor a Synaptic tud extra csomagokat telepíteni, amennyiben a létező csomagok új verziói igénylik azt.


Csomagok kitisztítása

Eltávolítást vagy verziófrissítést követően maradhat néhány felesleges csomag, amelyre a csomagkezelőnek a továbbiakban nem lesz szüksége. Az összes szükségtelen csomag kitisztításához kattintson és jelölje ki (ha van ilyen) a szekciók olvasásánál!

  • Telepítve (automatikusan eltávolítható (auto removable))
  • Nincs telepítve (visszamaradt konfiguráció (residual config))


Verzió zárolása

A Synaptic lehetővé teszi Önnek, hogy zárolja a csomag (csomagok) verzióit a NEM AKAROM DO NOT a rendszerfrissítést.


Az összes művelet megszakítása

Néhány olyan eseteben, amikor a tervezett összes műveletet (telepítés/eltávolítás/korszerűsítés/tisztítás) (installing/removing/upgrading/cleaning) meg kívánja szakítani , egyszerűen futtassa a leállításhoz a ”Szerkesztés” Edit fülön→” Az összes jelöletlen Unmark all utasítást!


hu/synaptic.txt · Last modified: 2021/05/04 15:26 by 127.0.0.1