User Tools

Site Tools


hu:partitioning

Lemezparticionálás

Jelenlegi lemeze partíció szerkezetétől függően, szükséges lesz létrehoznia 2 (maximum 4) önálló partíciót a Sparky telepítéséhez:

  • “/” - root partíciót – a rendszerfájloknak; ext4 fájlrendszerrel és ajánlott 10 GB szabad terület (GameOver esetében 20 GB)
  • SWAP (cserehely) partícióra – ha az Ön RAM memóriája 1GB, hozzon létre egy 1 GB-os (minimum) vagy nagyobb SWAP partíciót! Ha az Ön RAM memóriája kisebb 1 GB-nál, hozzon létre a RAM kétszerese nagyságú SWAP (cserehely) partíciót!
  • “/home” (partícióra) saját fájljai és az Ön személyes beállításai számára – ez ajánlott, de ne hozza létre amennyiben nincs elegendő hely a merevlemezén; ext4 fájlrendszert és hozza létre (minimum 5-10 GM méretben), amekkora szabad helye van
  • EFI partícióra “/boot/efi” csatolási ponttal (mount point) létrehozandó vagy használandó UEFI alaplapú gépeken; 100-300 MB hellyel; “vfat/fat32” fájlrendszerrel

Ön tud, ha nem rendelkezik kész, önálló partíciókkal egy új Sparky telepítéshez:

  • létrehozni ilyeneket a telepítési eljárás során – mindegyik telepítő esetében (Sparky Telepítő és Sparky Fejlett Telepítő) a Gparted használatával, amelyik előretelepített az összes Sparky ISO-képfájllal
  • vagy létre tud hozni partíciókat akármelyik Linux disztribúciót használva Live (virtuális) módban az előtelepített Gparted alkalmazással, például.

Az alábbi instrukciók csak példák, és eltérőek lehetnek az Ön gépén. A merevlemez újra-particionálás mindig kockázatos, így mentse el biztonságos helyre fájljait (külső meghajtóra).


BIOS gépek

Létező gépén csak egyetlen partíció esetében (a legtöbb gépet előtelepített MS Windows-sal értékesítik és csak egyetlen partícióval), amelyiket Ön NEM AKAR DO NOT törölni. Önnek zsugorítania kell a partíciót, hogy visszanyerjen valamekkora szabad területet!

Használja az ”Átméretezés/Mozgatás” “Resize/Move” opciót a zsugorításhoz!

  • Szabad terület következik - gépelje be (adja meg) az új területet (MB-ban), amelyik a első partíció után fog elhelyezkedni (létező operációs rendszerrel)
  • Új méret - legyen biztos abban, hogy a létező operációs rendszerének hagyott elegendő helyet!

Ügyeljen arra, hogy ez csak egy példa!

Kattintson az ”Alkalmaz” (“Apply”) gombra és várja meg amíg befejezi a folyamatot! Most létre tud hozni a Sparky számára partíciókat, ahogy az előbb említettem (root, swap, home).


UEFI gépek

UEFI alaplappal felszerelt gépek (és MS Windows ⇒ 8 előtelepített) a merevlemezen készen álló EFI partíciót használják. Ebben az esetben és ha Ön meg kívánja WANT tartani a létező operációs rendszerét, NE TEGYE DO NOT formázza meg a partíciót, és NE TEGYE DO NOT hajtson végre semmilyen változtatást a partíción! Egyszerűen használja azt.

A partíciók hátralevő részén az előző példa szerint járjon el (ugyanúgy).


Virtuális gépek

Sparky telepítésekor virtuális gépre (virtuális merevlemezzel, amelyik még nincs konfigurálva), hagyja a telepítőt hogy végezze a dolgát Önért, mind BIOS, mind UEFI szimuláció esetén.


Ha valamiben nem biztos a particionálás kérdésében, (inkább) tegye fel kérdését a fórumunkon!


hu/partitioning.txt · Last modified: 2021/05/04 15:26 (external edit)