User Tools

Site Tools


hu:partitioning

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

hu:partitioning [2020/02/16 14:44] (current)
pavroo created
Line 1: Line 1:
 +===== Lemezparticionálás =====
  
 +Jelenlegi lemeze partíció szerkezetétől függően, szükséges lesz létrehoznia 2 (maximum 4) önálló partíciót a Sparky telepítéséhez:​
 +   * "/"​ - root partíciót – a rendszerfájloknak;​ ext4 fájlrendszerrel és ajánlott 10 GB szabad terület (GameOver esetében 20 GB)
 +   * SWAP (cserehely) partícióra – ha az Ön RAM memóriája 1GB, hozzon létre egy 1 GB-os (minimum) vagy nagyobb SWAP partíciót! Ha az Ön RAM memóriája kisebb 1 GB-nál, hozzon létre a RAM kétszerese nagyságú SWAP (cserehely) partíciót!
 +   * "/​home"​ (partícióra) saját fájljai és az Ön személyes beállításai számára – ez ajánlott, de ne hozza létre amennyiben nincs elegendő hely a merevlemezén;​ ext4 fájlrendszert és hozza létre (minimum 5-10 GM méretben), amekkora szabad helye van
 +   * EFI partícióra "/​boot/​efi"​ csatolási ponttal (mount point) létrehozandó vagy használandó UEFI alaplapú gépeken; 100-300 MB hellyel; "​vfat/​fat32"​ fájlrendszerrel
 +
 +Ön tud, ha nem rendelkezik kész, önálló partíciókkal egy új Sparky telepítéshez:​
 +  * létrehozni ilyeneket a telepítési eljárás során – mindegyik telepítő esetében (Sparky Telepítő és Sparky Fejlett Telepítő) a Gparted használatával,​ amelyik előretelepített az összes Sparky ISO-képfájllal
 +  * vagy létre tud hozni partíciókat akármelyik Linux disztribúciót használva Live (virtuális) módban az előtelepített Gparted alkalmazással,​ például.
 +
 +Az alábbi instrukciók csak példák, és eltérőek lehetnek az Ön gépén. A merevlemez újra-particionálás mindig kockázatos,​ így mentse el biztonságos helyre fájljait (külső meghajtóra).
 +
 +----
 +
 +==== BIOS gépek ====
 +
 +Létező gépén csak egyetlen partíció esetében (a legtöbb gépet előtelepített MS Windows-sal értékesítik és csak egyetlen partícióval),​ amelyiket Ön NEM AKAR **DO NOT** törölni. Önnek zsugorítania kell a partíciót,​ hogy visszanyerjen valamekkora szabad területet!
 +
 +Használja az ”Átméretezés/​Mozgatás” "​Resize/​Move"​ opciót a zsugorításhoz!
 +
 +{{:​gparted2.png?​400|}}
 +
 +   * **Szabad terület következik** - gépelje be (adja meg) az új területet (MB-ban), ​ amelyik a első partíció után fog elhelyezkedni (létező operációs rendszerrel)
 +   * **Új méret** - legyen biztos abban, hogy a létező operációs rendszerének hagyott elegendő helyet!
 +
 +**Ügyeljen arra, hogy ez csak egy példa!**
 +
 +{{:​gparted3.png?​400|}}
 +
 +Kattintson az ”Alkalmaz” ("​Apply"​) gombra és várja meg amíg befejezi a folyamatot! Most létre tud hozni a Sparky számára partíciókat,​ ahogy az előbb ​ említettem (root, swap, home).
 +
 +{{:​gparted5.png?​400|}}
 +
 +----
 +
 +==== UEFI gépek ====
 +
 +UEFI alaplappal felszerelt gépek (és MS Windows => 8 előtelepített) a merevlemezen készen álló EFI partíciót használják. Ebben az esetben és ha Ön meg kívánja **WANT** tartani a létező operációs rendszerét,​ NE TEGYE **DO NOT** formázza meg a partíciót,​ és NE TEGYE **DO NOT** hajtson végre semmilyen változtatást a partíción! Egyszerűen használja azt.
 +
 +A partíciók hátralevő részén az előző példa szerint járjon el (ugyanúgy).
 +
 +----
 +==== Virtuális gépek ====
 +
 +Sparky telepítésekor virtuális ​ gépre (virtuális merevlemezzel,​ amelyik még nincs konfigurálva),​ hagyja a telepítőt hogy végezze a dolgát Önért, mind BIOS, mind UEFI szimuláció esetén.
 +
 +{{:​installer6-efi.png?​400|}}
 +
 +----
 +
 +Ha valamiben nem biztos a particionálás kérdésében,​ (inkább) tegye fel kérdését a fórumunkon!
 +
 +----
 +
 +<WRAP center box 100%>
 +|[[create_live_usb|<​--- Create Live USB disk]] ​ |  [[start|^ Wiki Start Page ^]]  |  [[boot_old|How to boot Sparky on very old machines --->]]|
 +</​WRAP>​
hu/partitioning.txt · Last modified: 2020/02/16 14:44 by pavroo