User Tools

Site Tools


hu:code_names

A SparkyLinux kódnevei és jelentésük

A SparkyLinux teljesen kompatibilis a Debian következő kiadásaival és azokon alapszik:

  • Sparky 7 “Orion Belt” (based on Debian 12 “Bookworm”)

From Wikipedia:
Orion's Belt or the Belt of Orion, also known as the Three Kings or Three Sisters, is an asterism in the constellation Orion. It consists of the three bright stars Alnitak, Alnilam, and Mintaka…

…The Orion correlation theory (or Giza–Orion correlation theory) is a fringe theory in alternative Egyptology. It posits that there is a correlation between the location of the three largest pyramids of the Giza pyramid complex and Orion's Belt of the constellation Orion, and that this correlation was intended as such by the original builders of the Giza pyramid complex.

  • Sparky 6 “Po Tolo” (a Debian 11 “Bullseye” bázisán)

A Wikibooksból (PL):
A Dogon-törzs hiszi, hogy az űrből érkeztek és a Debo-tó partján landoltak fényesség és mennydörgés kíséretében. Hiszik, hogy a Syrius B csillagról érkeztek, ami egy fehér törpe a Syrius A közelében, amelyik (a Syrius A) a legfényesebb csillag az égen. A dogoniak elnevezései: Sirius A- Sigi Tolo, és a Sirius B – Po Tolo… , de nem volt ismert a XIX. századig Európában, ám feltételezték a Sirius B jelenlétét és a felfedezése 1970-ben meg is történt.

  • Sparky 5 “Nibiru” (a Debian 10 “Buster” bázisán)

A Wikipediából:
A babiloni asztronómiában, a Nibiru (ékírással, kiejtve dné-bé-ru vagy MULni-bi-rum). A meghatározás utal a nap-éj egyenlőségre és a csillagászati objektumokra, amelyeket társítanak vele … … a Nibirut a summus deus (legfőbb Istenség?) székének tartják, aki bárányként tereli a csillagokat, Babilonban Mardukkal azonosították.

  • Sparky 4 “Tyche” (a Debian 9 “Stretch” bázisán)

A Wikipediából:
A Tyche egy álnév, amelyet a Naprendszer Oort felhőjében elhelyezkedő hipotetikus gázóriás kapott. Tyche (Τύχη, jelentése görög nyelven “jólét” vagy “szerencse”) a jólét és a prosperitás görög istensége volt.

  • Sparky 3 “Annagerman” (a Debian 8 “Jessie” bázisán)

A Wikipedia PL szerint:
(2519) Annagerman (1975 VD2) – egy kisbolygó a fő kisbolygó övezetből a Nap körül 5,57 év alatt keringve egy átlagos 3,14 távolsággal. 1975 november 2-án fedezte fel Tamara Smirna. Az aszteroida nevét a lengyel énekes és zeneszerző Anna German emlékére kapta.

  • Sparky 2 “Eris” (a Debian 7 “Wheezy” bázisán)

A Wikipediából:
Eris (kisbolygó 136199 Eris megnevezéssel) a legmasszívabb és a második legnagyobb ismert törpe a Naprendszerben. Az Erist 2005 januárjában fedezte fel a Mike Brown vezette Palomar Csillagvizsgáló csapata, és felfedezése később abban az évben ellenőrzésre került.

  • Sparky 1 “Venus” (a Debian 6 “Squeeze” bázisán)

A Wikipediából:
A Vénusz a Naptól számított második bolygó. Nevét a római szerelem és szépség istennője után kapta. Tekintve, hogy a második legfényesebb természeti objektum az éjszakai Föld egén a Hold után, a Vénusz árnyékot tud vetni és – kivételes alkalmakkor - szabad szemmel látható fényes nappal is.

hu/code_names.txt · Last modified: 2021/08/20 12:32 by pavroo